Ile energii dostarczyć?
Lolai: Oblicz ile energii należy dostarczyć i jak długo podgrzewać 5kg wody , aby osiągnąć temperature
wrzenia
1 gru 09:17
5-latek: Przeciez masz wzor na to
Z tego co poamietam to potrzbna bedzie temperatura poczatkowa wody bo temperatura wrzenia to
100oC
1 gru 09:22
piotr: jeśli jest pytanie o czas podgrzewania to trzeba założyć jakąś moc grzałki
1 gru 09:45
daras: zależy jeszcze czy podgrzewamy na poziomie morza czy na Mont Evereście
1 gru 09:45
Janek191:
Q = c*m*ΔT
m = 5 kg
t
0 = 20
oC
t
k = 100
oC
więc
Q = 5 *4,18*80 kJ = 1 672 kJ
1 gru 12:28