Pochodna cząstkowa
Bartek: Pochodna cząstkowa pierwszego rzędu.
Witam, nie jestem pewny czy liczę dobrze pochodną po x, poproszę o sprawdzenie
f(x,y) = x
y + ln(x
2 y)
| | 1 | | 2y | |
f'x = xy−1 + |
| * [x2y]' = xy−1 + U{y2x}{x2y] = xy−1 + |
| |
| | x2y | | x | |
Czy pochodna po x z x
y wynosi x
y−1?
| | 1 | |
f'y = xy ln(x) + {1}{x2y}[x2y]' = xy ln(x) + |
| |
| | x | |
Pozdrawiam
1 gru 00:17
Adamm:
fx=yxy−1+2/x
fy=xylnx+1/y
1 gru 00:21
Bartek: Czyli pochodna po x z xy wynosi yxy−1 ?
1 gru 00:24
Adamm: tak
1 gru 00:25
Bartek: dziękuje!
1 gru 00:27
Bartek: Poprosiłbym o jeszcze jeden przykład, o rozpisanie bo wynik mi się niepodoba:
| | x2 | |
f(x,y) = ln |
| + ctg(xy+1) |
| | y3 | |
f'x wychodzi mi 2/y − y/cos
2(xy+1)
1 gru 00:46
Adamm: fx=2/x−y/sin2(xy+1)
1 gru 01:20