Czy kolejność w liczeniu znaku ma
niemacogadać: Czy kolejność w liczenia znaku w granicach funkcji jednostronych ma znaczenie
jest przykłady
| | e | | e | |
x→e+ = [ |
| = [ |
| ] |
| | 1−1+ | | 0− | |
tymczasem
| | ln (x+1) | | ln (−1+ + 1 | | 0+ | |
lim |
| = [ |
| ] =[ |
| ] |
| | x2 | | 1 | | 1 | |
x→−1
+
ja się pytam czy
1−1
+ = −1
+ + 1 ?
−1
+ + 1
ale z tego wynika, że nie najwyżej że czegoś nie wiem
1 gru 00:11
1 gru 00:20
niemacogadać: nadal mi to nic nie daje, chce zrozumieć, a nie znać wynik
1 gru 08:41
5-latek: Wedlug mnie ma znaczenie
1−1+≠−1++1
jesli juz to = −(1+−1)
1 gru 09:20
Jerzy:
Nie do końca rozumiem, o co pytasz.
W pierwszym przypadku , gdzie mianownik zbiega do 0 , jest rzeczą istotną po jakich
wartościach,
bo od tego zależy , czy granica będzie w +∞ , czy w −∞.
Jeżeli licznik zmierza do zera , to nie ma znaczenia , z której strony , bo przy dowolnym
niezerowym mianowniku granica będzie 0.
1 − 1+ = 1 − 1− = 0 ( jest tylko kwestia, po jakich wartośćiach ta różnica zmierza do 0,
a to już zależy od funkcji.
1 gru 09:42