geometria analityczna
dziku: Geometria analityczna
Jak napisać równanie płaszczyzny przchodzącej przez dany punkt i prostopadłej do innej
płaszczyzny?
1 gru 00:00
Adamm: nie da się, jest nieskończenie wiele takich płaszczyzn
1 gru 00:02
dziku: Napisz równanie płaszczyzny przez punkt A=(0,1,2) i prostopadłej do płaszczyzny x+y+z−1=0
Musi się dać
1 gru 00:04
Adamm: [1, 1, 1] <− wektor prostopadły do niej
[x', y', z']•[1, 1, 1] = x'+y'+z'=0
i teraz np. x'=2, y'=−1, z'=−1
2x−y−z+c=0
c=3
2x−y−z+3=0
w zadaniu chodzi o to by podać jedną z nich
1 gru 00:07
jc: Napisz liczbę większą od 7. Nie da się, takich liczb jest nieskończenie wiele.
1 gru 00:09
dziku: (x', y', z') podaje dowolnie tak aby po pomnozeniu przez wektor prostopadly dawalo 0 ? I skąd
sie wzielo c=3?
1 gru 00:13
Adamm: c=3 będzie jak podstawisz ten punkt
tak, dowolne, o ile spełniają tą nierówność, czyli nie takie dowolne
1 gru 00:14
dziku: ok, dzięki rozumiem
1 gru 00:14