Rozwiaz nierownosc
Ubogimatematyk: (3x2 − 5x + 1)(3x2 −2x + 5) < 0
Probowalem policzyc 2 delty ale wyjda bardzo brzydkie pierwiastki wiec mysle ze nie tedy droga,
pomocy
30 lis 22:40
dd: chyba jednak tedy droga niestety.
30 lis 22:47
dd:
przeciez wyrazenie
3x2−2x+5
ma delte:
Δ = 4 − 4*3*5 < 0
oraz wspolczynnik a (ten przy x2) czyli liczba 3 jest > 0
zatem masz
(3x2−5x+1) * coś dodatniego < 0
wiec zostaje
3x2−5x+1 < 0
30 lis 22:49
Mila:
(3x
2 −2x + 5) >0 bo Δ<0
(3x
2 − 5x + 1)(3x
2 −2x + 5) < 0⇔
(3x
2 − 5x + 1)>0 parabola skierowana do góry
Δ=13
| | 5−√13 | | 5+√13 | |
x= |
| lub x= |
| |
| | 6 | | 6 | |
30 lis 22:51
Ubogimatematyk: np z pierwszego rownania wychodza pierwiastki x1 = 5−√13/9 i x2 = 5+√13/9. zazwyczaj w
takich zadaniach wychodza liczby calkowite dlatego mnie to dziwi
30 lis 22:53
dd: liczba jak liczba.
30 lis 22:54
Ubogimatematyk: dobra, dzieki za pomoc, nie zauwazylem tez swojego bledu tam zamiast 9 rzeczywiscie powinna byc
6. jescze raz dziekuje
30 lis 22:59
Mila:
30 lis 23:31