Jak obliczyć taką całkę?
Całkowy: Jak obliczyć całkę ∫ (1+x1+3√x)dx ?
Niestety nie wolno mi użyć typowych metod całkowania (jak np. całkowanie przez podstawienie,
przez części itp).
Jedynie przekształcenia i skracanie.
Z góry dzięki.
Formatowanie trochę ją ścisnęło, więc napiszę jeszcze tutaj normalnie: ( (1+x)/(1+p3(x)) ) dx
p3 − pierwiastek trzeciego stopnia
30 lis 22:32
Mila:
| | 1+x | | (1+3√x)*(1−3√x+3√x2) | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx= |
| | 1+3√x | | 1+3√x | |
=∫(1−
3√x+
3√x2)dx= licz dalej sam
30 lis 22:37
Całkowy: Dzięki! Najmniejsze wątpliwości rozwiało już samo przekształcenie do wzoru skróconego mnożenia
=)
Czasem jednak warto zapytać niż siedzieć nad problemem godzinami.
1 gru 02:16