Trójkąt
kartydogry: Wykaż, że pole trójkąta jest nie większe od połowy iloczynu dwóch dowolnych jego boków. Nie
wiem, jak to zrobić, kombinowalem z wzorem Herona ale nic nie dalo
30 lis 21:43
Mila:
Jakie znasz wzory na pole Δ ?
30 lis 21:49
kartydogry: Wszystkie jakie mam w tablicach maturalnych
30 lis 21:50
kartydogry: A może cos z wzorem 1/2 razy a razy b razy sinus?
30 lis 21:52
===:
to popatrz na ten z sinusem kąta między bokami
30 lis 21:53
kartydogry: No widzę że jest podobnt i jest blisko, ale jak to opisać?
30 lis 21:54
Eta:
| | 1 | |
P= |
| absinα α∊(0o,180o) dla α=90o trójkąt jest prostokątny |
| | 2 | |
dla α∊(0
o, 180
o) \ {90
o} trójkąt jest ostrokątny lub rozwartokątny
sinα∊(0,1) −− czyli wartości sinusa są ułamkami
| | 1 | | 1 | |
zatem P= |
| ab*sinα< |
| ab |
| | 2 | | 2 | |
łącząc obydwa przypadki otrzymujemy tezę
podobnie dla boków a, c i kąta β oraz b,c i kąta γ
c.n.w
30 lis 21:56
kartydogry: Dziękuję
30 lis 21:56
Eta:
I po ptokach

sorry ( tym razem ......
30 lis 21:58
30 lis 21:59