Rozbicie funkcji oraz narysowanie jej
AM: Cześć, mam taką funkcję:
f(x)=|−log (|x|−1)+2|
f0(x)=log x
f1(x)=log |x|
f2(x)=log (|x|−1)+2
f3(x)=−log(|x|−1)+2
f4(x)=|−log(|x|−1)+2|
Czy dobrze to rozbiłem? Ponadto muszę taką funkcję narysować.
30 lis 20:43
Eta:

y=|−log(|x|−1)+2| ⇔ y= |log(|x|−1)−2| , założenie |x|−1>0 ⇒ x∊(−
∞, −1) U ( 1,
∞)
1/
y= logx
2 / T
u=[1,0]
y=log(x−1) , x>1
3/ Odbicie S
Oy wykresu 2/
y= log(|x|−1)
4/ T
u=[0,−2]
y= log(|x|−1)−2
5/ odbicie wykresu 4/spod osi Ox nad oś Ox
y= |log(|x|−1)−2|
1 gru 15:50
Eta:
2 sposób ( łatwiejszy
założenie x∊( −
∞, −1) U ( 1,
∞)
dla x>1
y= |log(x−1)−2| logx T
u=[0,−2 i odbicie spod osi Ox
2/ dla x<−1
y=|log(−x−1)−2| =| log[−(x+1)−2|
Obydwie
gałęzie
to wykres
y= |−log(|x|−1)+2|
1 gru 16:06