mmm
Hampton: Sprawdz bez rysowania ile punktow wspolnych ma prosta o rownaniu y=2x−1 z okregiem o rownaniu
x2+2x+x2−4y=4
1 lut 15:17
hesia:
to nie jest równanie okręgu

powinno być x
2 +2x +
y2 −4y=4
1 lut 15:22
Hampton: no, powinno. sorki
1 lut 15:23
Godzio: trzeba zrobić układ równań lub sprawdzić odległość prostej od środa okręgu
1 sp.
{y=2x−1
{x
2+2x+y
2−4y = 4
{y=2x−1
{x
2+2x + (2x−1) − 4(2x−1) = 4
wylicz do końca
2 sp. szybszy z pewnością
(x+1)
2 + (y−2)
2 = 9
S(−1,2)
r=9
−2x +y +1 = 0
| | |2+2+1| | | 6√5 | |
d = U{|(−2)*(−1) + 1*2 + 1|}{√22+12 = |
| = |
| < r więc są 2 punkty |
| | √5 | | 5 | |
wspólne
1 lut 15:31
Godzio: | | |(−2)*(−1) + 1*2 + 1| | |
d = |
| |
| | √22+12 | |
1 lut 15:32
hesia:
1 sposób:
rozwiąż układ równań:
x
2 +2x +y
2 −4y −4=0
i y=2x −1
jeżeli Δ= 0 −− to jeden punkt wspólny
Δ >0 −−− to dwa punkty wspólne
Δ<0 −−− to nie ma punktów wspólnych
2 sposób
jezeli odległość d środka S od tej prostej
jest d= r −−− to jeden punkt wspólny
d >r −−− nie ma punktów wspólnych
d <0 −−− to dwa pyunkty wspólne
o: x
2 +2x +1 −1+y
2 −4y +4 −4 = 4
( x +1)
2 −1 +( y−2)
2 −4 = 4
o: ( x +1)
2 +( y−2)
2= 9 r= 3 S( −1,2)
prosta w postaci ogólnej: 2x −y −1=0
| | |−1*2 +2*(−1) −1| | | |−5| | | 5 | |
to; d= |
| = |
| = |
| = √5
|
| | √22+(−1)2 | | √5 | | √5 | |
d=
√5<3
więc prosta ma z okręgiem dwa punkty wspólne
( prosta przecina okrąg w dwu różnych punktach)
więc w 1 sposobie delta powinna wyjść >0
1 lut 15:35
Godzio: dodawać nie umiem
1 lut 15:41
hesia:
1 lut 15:51
ANNA: PROSZE O ROZWIĄZANIE


1.Przekrój osiowy walca jest kwadratem o przekątnej długosci . Ile wynosi powierzchnia boczna
tego walca ?
2. Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym o wysokości długości . Ile wynosi
objętość stożka?
3. Przekątna szescianu o krawedzi a ma długosc Oblicz objętosc szescianu
4. Wysokość prostopadłościanu o podstawie kwadratowej jest dwa razy dłuższa od krawędzi jego
podstawy. Jaka jest przekątna tego prostopadłościanu nachylona do płaszczyzny podstawy pod
katem ?
5. Dany
jest graniastosłup prawidłowy trojkatny o wysokosci i krawedzi podstawy . Przekatna sciany
bocznej tego graniastosłupa jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod jakim katem ?
6. Podstawa ostrosłupa jest romb ABCD o kacie 30 stopni i boku 2. Objetosc ostrosłupa jest
równa 4. Jaka jest wysokosc ?
7. Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równoramiennym o podstawie długosci 12 i kacie przy
podstawie 30 stopni. Jaka jest powierznia boczna stożka
9 lut 13:30
DAT MATA: yyy mleko
4 mar 18:11