Potęgi z niewiadomą
amm: 4
x*3
x+1=108
4
x*3
x=36
12
x=36
log12
x=log36
x*log12=log36
Tak powinno się rozwiązywać tego typu przykłady czy w inny sposób?
Pomoże ktoś?
30 lis 19:47
amm: ?
30 lis 20:08
iteRacj@:
| | log36 | |
masz błąd w ostatnim przekształceniu, popraw x = |
| = ... |
| | log12 | |
30 lis 20:13
iteRacj@:
można też troszeczkę krócej
12x=36 logrytmujesz logaryrtmem o podstawie 12
log12 (12x) = log12 (36)
x*log12 (12) = log12 (36) log12 (12) = 1
x* = log12 (36)
30 lis 20:16
amm: dzięki!
30 lis 20:22