uklad równań, macierze
johny: (Macierze). Rozwiąż układ równań dowolnym sposobem.
| ⎧ | x−2y+z+u=0 | |
| ⎩ | −2x+4y−z+4=2 |
|
Doszedłem do tego, że rząd macierzy A i macierzy U = 2. k=2
Liczba niewiadomych n=4
k<n (2<4)
Więc układ jest nieoznaczony i ma nieskończenie wiele rozwiązań ktore są dane za pomocą n−k
parametru
4−2=2. I to juz koniec zadania? Czy mam cos dalej liczyć?
30 lis 19:42
jc: Masz przecież rozwiązać układ równań (takie widzę polecenie).
30 lis 19:59
johny: Ale jak?
Znaleźć wyznacznik rzędu 2 i potem w 2 pozostałe niewiadome wstawić parametr np. t1 i t2?
30 lis 20:06
jc: Czy tam jest .. 4 = 2, czy może ... 4u=2, tylko u się zgubiło?
30 lis 20:09
johny: Oczywiście 4u=2. Moj błąd
30 lis 20:13
jc:
x−2y+z+u=0
−2x+4y−z+4u=2
x−2y+z+u=0
z+6u=2
s, t = dwa parametry
u = s
z=2−6s
y= t
x = 2t − 2 + 5s
30 lis 20:27
dziku: Dziękuje bardzo
30 lis 20:28