Wielomian z parametrem
Kuba: Proszę o sprawdzenie poprawności rozwiązania zadania

Wielomian W dany jest wzorem W(x)=ax
3−3x
2−7x+1. Wyznacz wartość 'a' wiedząc, że wielomian W
jest podzielny przez dwumian (x+
√2).
Zakoduj cyfrę jedności i dwie cyfry po przecinku otrzymanego wyniku.
Rozwiązanie:
W(x)=ax
3−3x
2−7x+1
p(x)=x+
√2
W(−
√2)=−2
√2a−6+7
√2+1=−2
√2a+7
√2−5
−2
√2a+7
√2−5=0
| −7√2+5 | | 14−5√2 | |
a= |
| = |
| ≈1.73 |
| −2√2 | | 4 | |
30 lis 19:40
Ajtek:
Błędu nie widzę, uwaga tylko do zaokrąglenia. Zostaw w postaci ułamka liczbę a.
30 lis 19:44
yht:
przybliżył bo musiał "zakodować"
30 lis 20:12
Ajtek:
Faktycznie, nie doczytałem
30 lis 20:13