yyy
Hampton: Dany jest kwadrat o przeciwleglych wierzcholkach A=1,5 B=−3,−5. wyznacz wspolrzedne B D tego
kwadratu.
1 lut 15:08
Zielona Gałązka: Chyba miałeś na myśli, że to C= (−3,−5)
−Narysuj sobie kwadrat, zaznacz te przeciwległe wierzchołki, wpisz im współrzędne A i C.
−Oblicz długość odcinka AC z wzoru na taki długi pierwiastek
−Oblicz połowę tego AC, bedzie to promień okręgu opisanego na tym kwadracie (narysuj na
kwadracie ten okrąg)
−Oblicz punkt S czyli środek odcinka AC (dodajesz pierwsze współrzędne i wynik dzielisz na 2,
dodajesz drugie współrzędne i wynik dzielisz na 2)
S= 1+(−3) przez 2, 5+(−5) przez 2
S= (−1, 0)
Napisz równanie okręgu o środku S=(−1,0) oraz promieniu r=1/2 AC
wzór: (x−a)2 + (y−b)2 = r2
a= −1 b=0
Napisz równanie prostej AC z wzoru na y=ax +b (za x i y podstawiasz współrzędne A a potem B i
utworzy Ci się układ równań). Rozwiąż układ równań.
Napisz równanie prostej prostopadłej do AC i przechodzącej przez punkt S.
Otrzymasz prostą, która będzie przechodzić przez D i B i S.
Weź w układ równań tą prostopadłą (DB) i równanie okręgu. Rozwiąż układ równań.
Otrzymasz punkty D i B.
17 lut 09:10