matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie
ola:
x/2+x+3/2x+...+12x=120x+90
30 lis 18:56
Janek191:
Ma być
x
3
+ x +
x + ... + 12 x = 120 x + 90
2
2
30 lis 19:01
Janek191:
Lewa strona − suma ciągu arytmetycznego:
x
a
1
=
2
x
r =
2
a
n
= 12 x
30 lis 19:03