wielomiany
nahh: Pierwiastkami wielomianu czwartego stopnia są liczby 2 i −2. wielomian ten jest podzielny przez
trójmian q(x)=x2+2x−3, Napisz wzór tego wielomianu, jeżeli wiadomo, że do jego wykresu
należy punkt P(−1;24).
Więc wyliczyłam pierwiastki z q(x), czyli kolejnymi pierwiastkami wielomianu są −3 i 1. Nie
wiem co z tym punktem zrobić jedynie
30 lis 18:53
Janek191:
(x − 2)*(x + 2) = x
2 − 4
W(x) = a*(x
2 − 4)*(x
2 +2 x − 3)
Z P = ( −1, 24) oblicz a
30 lis 19:12
nahh: dziękuję
30 lis 19:32