obicz wartosc pozostalych funkcji trygonometrycznych
malinowyraj: oblicz wartosc pozostalych funkcji trygonometrycznych jesli cosalfa=−15/17
30 lis 18:39
ax:
Pitagorasa znasz?
30 lis 18:42
malinowyraj: sinalfa+(−15/17)=1
30 lis 18:44
Janek191:
II lub III ćwiartka
sin2α + cos2α = 1
itd.
30 lis 18:46
malinowyraj: czyli nie liczyc −15/17 tylko poprostu 15/17 ?
30 lis 18:48
Janek191:
| | 15 | | 225 | |
cos α = − |
| ⇒ cos2α = |
| |
| | 17 | | 289 | |
zatem
| | 289 | | 225 | | 64 | |
sin2α = 1 − cos2α = |
| − |
| = |
| |
| | 289 | | 289 | | 289 | |
| | 8 | | 8 | |
czyli sin α = |
| lub sin α = − |
| |
| | 17 | | 17 | |
| | sin α | |
tg α = |
| = ... lub |
| | cos α | |
30 lis 19:27
Eta:
Hej
Janek
pisz szybko gotowce bo nasza
malinka chce już iść spać
30 lis 19:30