matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
szereg zbieżny bezwarunkowo?
Grsd:
witam, mam zbadać czy szereg jest zbieżny bezwarunkowo:
∞
{−1}
n
*2
10
n
∑
3
2
n
n=1 Jak to rozwiązać?
30 lis 18:06
Adamm:
|a
n
|=2
10
n
−2
n
log
2
3
=2
2
n
(5
n
−log
2
3)
wykładnik dąży do
∞
zatem |a
n
|→
∞
30 lis 18:51