wzór log
krr: Jak działa ten wzór? logb=(logac)/(logab)
Nie bardzo rozumiem skąd mam wziąć a?
Przykładowo jeśli log32=log2/log3 to oznacza, że ma 10 jako a? Skąd to wiem?
Robiłam różne zadania i w niektórych za a było np 5 lub 7, skąd to biorę? Dziękuję z góry za
pomoc
30 lis 17:10
g: Jeśli nie jest podana podstawa logarytmu, to umowa jest taka, że log(x) = log10(x),
a ln(x) = loge(x).
30 lis 17:22
krr: hmm, wciąż nie rozumiem, bo np:
dlaczego log23= (log53)/(log52) ? Skąd mam wiedzieć, że muszę napisać zamiast a 5?
30 lis 18:48
ax:
To wzór na zmianę podstawy logarytmu
30 lis 18:54
krr: Rozumiem, ale to oznacza, że mogę tam zamiać 5 wpisać dowolną liczbę? np czy log23 jest
równe (log1233)/(log1232)?
30 lis 19:05
krr: Rozumiem, ale to oznacza, że mogę tam zamiać 5 wpisać dowolną liczbę? np czy log23 jest
równy (log1233)/(log1232)?
30 lis 19:06
krr: ?
30 lis 19:52
ax:
dokładnie
30 lis 19:55
krr: Dzięki!
30 lis 19:57
ax:
30 lis 20:01
iteRacj@:
możesz wstawić za a każdą liczbę dodatnią
30 lis 20:01
iteRacj@:
i różną od 1,
czyli a>0 i a≠1
30 lis 20:02
Eta:
Wzór na zamianę podstaw logarytmu
30 lis 20:09
Eta:
Pewnie
krr
zjadł "c" po lewej stronie log
bc
i stąd tyle zamieszania
30 lis 20:12
iteRacj@:
oj, chyba nie stąd...
ale brak tego c we wzorze i brak założeń dla a,b,c
30 lis 20:20