matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ROZWIĄŻ RÓWNANIE
MISIACZEKPYSIACZEK:
ROZWIĄŻ RÓWNANIE ( x
2
+1 )
2
−2x
2
=4−x
2
1 lut 15:00
Julek:
x
4
+ 2x
2
+ 1 − 2x
2
+x
2
− 4 =0 x
4
+ x
2
− 3 =0 x
2
= t ∧ t>0 t
2
+ t − 3 = 0 Δ = 1 + 12 = 13
−1+
√
13
t
1
=
∊D
2
−1−
√
13
t
2
=
∉D
2
−1+
√
13
= x
2
2
2x
2
− (
√
13
− 1) = 0 (
√
2
x−
√
√
13
− 1
)(
√
2
x+
√
√
13
− 1
) = 0
√
√
13
− 1
√
2
√
13
− 2
x
1
=
=
√
2
2
√
√
13
− 1
√
2
√
13
− 2
x
2
= −
= −
√
2
2
3 lut 01:05