Zapis dziesiętny.
Mariusz: Podaj cztery ostatnie cyfry zapisu dziesiętnego jakiejś liczby. Jak zrobić zadania tego typu?
Np, 1414
2015
Myślę, że to będzie jakiś "ciąg" nastepujacych po sobie liczb ale nie mam nawet jak tego
sprawdzić bo mi się miejsce w kalkulatorze kończy
30 lis 15:53
Mariusz: 14142015 miało być
30 lis 15:56
Adamm: 10000=24*54=16*625
1414 = 6 mod 16
φ(16)=8
2015 = 7 mod 8
62015 = 22015*32015 = 8*37 = 24*36 = 8*36 = ... = 8 mod 16
1414 = 164 mod 625
φ(625)=500
1642015 = 16415 = 164*268967 = 164*217 = 164*21*4413 =
= −164*21*1843 = −3444*1843 = −319*1843 = −319*106*184 = −319*129 =
= 99 mod 625
reszty mogą być
99, 99+625, 99+2*625, ...
ale dodatkowo muszą dać resztę 8 z dzielenia przez 16, czyli być podzielne przez 8
99 daje resztę 3
625 daje 1
99+5*625 albo 99+13*625 to kandydaci, ale drugi jest podzielny przez 16
czyli reszta to 3224
i takie są ostatnie 4 cyfry
30 lis 16:13
Adamm: coś pokręciłem, bo powinno być 8224
30 lis 16:15
Mariusz: Dobra, wielkie dzięki za rozpisanie tego wszystkiego. ALE co to jest za znak φ i co oznacza
mod?
30 lis 16:20
Adamm: no tak
62015 = 0 mod 16
tak samo jak 22015 = 0 mod 16
w takim razie reszta postaci 99+k*625 i musi być podzielna przez 16, więc
wynosi 99+13*625 = 8224
30 lis 16:22
30 lis 16:23
Mariusz: Kurde, będę musiał nad tym posiedzieć. Jeszcze raz dziękuję
30 lis 16:35