Rozwiaz rownanie :)
Ambitna maturzystka#nowa: |x−1|+|x|=
|2x+2|+3x=|x|+2
30 lis 15:18
Ambitna maturzystka#nowa: : |x−1|+|x|=2
30 lis 15:19
Jerzy:
1) W pzredziałach: (−∞;0) , [0;1) , [1;+∞)
2) Ustal przedziały.
30 lis 15:20
Ambitna maturzystka#nowa: −1;+∞?
30 lis 15:27
Jerzy:
2) (−∞;−1) , [−1;0) , [0:+∞)
30 lis 15:28
Ambitna maturzystka#nowa: Nie rozumiem skad to sie bierze
30 lis 15:31
Jerzy:
Osobno rozpatrujesz przypadki, gdy wyrażenie pod wart. bezw. jest nieujemne,
a osobno, gdy jest ujemne.
30 lis 15:32
Janek191:
I x − 1 I + I x I = 2
1) x < 0 −(x −1) − x = 2
− x + 1 − x = 2
−2 x = 1
x = − 0,5
======
2) x ∊ < 0, 1) − x + 1 + x = 2
1 = 2 sprzeczność − brak rozwiązania
3) x > 1
x − 1 + x = 2
2 x = 3
x = 1,5
=====
Odp. x = − 0,5 lub x = 1,5
========================
30 lis 15:33
iteRacj@:

rysunek może trochę więcej wyjaśnić
y = x − 1 to granatowa prosta
y = x to zielona prosta
spójrz w jakich przedziałach przyjmują wartości dodatnie, a w jakich ujemne
30 lis 15:41
Ambitna maturzystka#nowa: Dzieki
30 lis 15:42