Dziedzina funkcji
Kanza: 1. Czy dziedzina tej funkcji będzie wynosić po prostu R?
| | ⎧ | 4x+1 dla x≥1 | |
| f(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | x2−3 dla x<1 | |
2. Czy dziedzina tej funkcji wynosi R\{−1, 1} ?
| | ⎧ | 3x2+2 dla x≤−2 | |
| g(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | (x+2)/(x2−1) dla x>−2 | |
30 lis 12:02
Jerzy:
W obu przypadkach: D = R
(popraw zapisy tych funkcji )
30 lis 12:04
Kanza: Ok dziękuję. Nie mogę sobie poradzić żeby zapis wyglądał tak jak powinien.
Mogę prosić o wyjaśnienie. Chodzi mi o funkcję g, dlaczego w jej drugim wzorze tj.
| | x+2 | |
|
| nie robimy założenia że x2−1≠0? |
| | x2−1 | |
30 lis 12:11
Kanza: Gdy podstawię x = 1 w mianowniku wyjdzie mi 0 ..
30 lis 12:13
Jerzy:
Nie o to chodzi ?
Jaką warość ma f(x) dla x = 1 ?
Jaką wartość ma g(x) dla x = −2 ?
30 lis 12:13
Jerzy:
Ad 12:11
Masz rację, moja pomyłka , musimy wyłaczyć x = −1 oraz x = 1.
30 lis 12:15