Jak to wykonac
Basia: Spośród cyfr 1,2,3,4,5,6,7 losujemy kolejno bez zwracania trzy cyfry i ustawiamy je w liczby
trzycyfrowe o różnych cyfrach. Ile w ten sposób można otrzymać: a) liczb nieparzystych b)
liczb parzystych
30 lis 01:36
liczba:
a) 5* 6*4=120 nieparzystych
na ostatnie miejsce wybieramy jedną z nieparzystych {1,3,5,7}
na przedostatnie miejsce jedną dowolną bez jednej nieparzystej czyli z sześciu cyfr
na pierwsze miejsce jedną dowolną bez tych dwu poprzednich czyli z pięciu cyfr
b) 5 *6*3=90 parzystych
na ostatnie miejsce jedną z cyfr parzystych {2,4,6}
na przedostatnie jedną z sześciu dowolnych cyfr
na pierwsze jedną z pięciu dowolnych cyfr
wszystkich jest: 7*6*5=210 co daje 120+90=210 takich liczb
30 lis 02:04
liczba:
30 lis 02:36