Rozwiąż nierówność
Piotro1G: Proszę rozwiązać nierówność: 7x − (x2 + 3x − 3)3 + 3 < 7x − (2x + 3)3 + 3. Proszę podać z
jakich własności jakich funkcji korzystamy.
29 lis 23:18
Eta:
po redukcji
(x2+3x−3)3>(2x+3)3
x2+3x−3>2x+3
x2+x−6>0 ⇒(x+3)(x−2)>0 ⇒ x∊(−∞, −3) U (2,∞)
==============
29 lis 23:31
5-latek: Korzystamy z ewzorow skroconego mnozenia
(a+b)3 dla (2x+3)3
oraz (a−b)3 dla (x2+3x−3) 3
pierwszy latwy wiec nie rozpisuje
drugi przyjmnij sobie a=(x2+3x) b=3
wiec bedzie
(x2+3x)3− 3(x2+3x)2*3 +3(x2+3x)*9−27
policz to no chyba ze chcesz pomnozyc (x2+3x−3)(x2+3x−3)(x2+3x−3)=
29 lis 23:36
Eta:
Hej "małolat"

Lubisz się na darmo napracować?
29 lis 23:38
5-latek: Dobry wieczor
Eta 
skupilem sie tylko na tych wzorach i nie popatrzylem na reszte
29 lis 23:40
Eta:
Ja jak się skupiłam w młodości na takim "jednym" i nie patrzyłam na resztę.....
to .............
29 lis 23:42
5-latek: ja zreszta tez na takiej jednej

Ale Ty masz za to duzo obrazow w domu . Ja natomiast mialem dobre jedzienie
29 lis 23:45
Eta:
Skąd Ty to pamiętasz?

Nie siedź na forum ... tylko pomyśl o fajnej sąsiadce lub dobrej gosposi ...
Mówię całkiem poważnie !
29 lis 23:49
5-latek:
29 lis 23:51
Eta:
29 lis 23:52