pochodne
pochodnee: wyznaczyc ekstrema i przedzialy monotonicznosci
f(x) = √25−x2
29 lis 22:01
Janek191:
29 lis 22:08
Janek191:
| | −2 x | | − x | |
f '(x) = |
| = |
| = 0 ⇔ x = 0 |
| | 2 √25 − x2 | | √25 − x2 | |
W x
0 = 0 pochodna zmienia znak z + na − , więc funkcja ma maksimum w tym punkcie.
29 lis 22:11
29 lis 22:20
pochodnee: ale dlaczego masz w liczniku −2x skoro wedlug wzoru dodaje sie 2 do mianownik
29 lis 22:23
Janek191:
Bo dziedzina tej funkcji D = < − 5, 5 >
29 lis 22:23
Janek191:
Pochodna funkcji wewnętrznej ( 25 − x2 ) ' = −2 x
29 lis 22:24
29 lis 22:26
pochodnee: dobra ogarniete. Bardzo dziekuje
29 lis 22:40