l.zesp
Kyle: Mógłby ktoś to wytłumaczyć, bo nie miałem nic o argumencie głównym a mam takie zadanko:
Znaleźć liczbę zespoloną z wiedząc, że |z − 1| = 1 i arg(z − i) = 0.
*1)
|z − 1| = 1
(z−1)
2=1
z=0 v z=2
*2)
arg(z − i) = 0
no i tu urobi się problem.
zakładam, że to wyjdize jakiś obszar. arg(z−i)=0 czyli ze robi koło ? ktoś mi przybliży temat ?
29 lis 21:32
Adamm: (z−1)2≠|z−1|2
29 lis 21:35
Adamm:

z=1+i
29 lis 21:39
Kyle: |z − 1|2 ≠ (z − 1)2
,ale jak mam takie równanie i podniosę obustronnie do kwadratu to z |z−1| po podniesieniu będę
miał (|z−1|)2=(z−1)2, tak ?
29 lis 21:53
Kyle: I mógłbyś trochę wyjaśnić co tu zaszło, bo na mój nieznający argumentu głównego rozum to z
pierwszego równania dalej wychodzi z=0 i z=2 co nie pokrywa się z wynikiem
29 lis 21:57
Alky: OKej, już rozumiem co i jak, dzięki (y)
29 lis 22:18
Mila:
|z−1|=1
z=x+iy, x,y∊R
|x−1+iy|=1⇔
√(x−1)2+y2=1
(x−1)2+y2=1 okrąg
i
arg(z − i) = 0
arg(x+iy−i)=0
x≥0 i y=1
=========
z=1+i
29 lis 22:26