Zadanie z kartką i pojemnikiem o najw objetości
Andriu: Witam, mam problem natury takiej, że w ogóle nie wiem od której strony zabrać się za zadanie
optymalizacyjne
treść jest następująca:
Z kartki A4 o wymiarach 21x29,7cm zbudować pudełko bez przykrywki o największej objętości.
Każdy pomysł mile widziany
29 lis 21:27
ax:
V=x(21−2x)(29,7−2x)
i badaj
29 lis 22:01
Eta:
H=x ,
a=29,7−2x
b=21−2x
i założenia x>0 29,7−2x>0 i 21−2x>0
V=a*b*H
V(x)=x(21−2x)(29,7−2x)
V
'(x)=...............
......................
...................
dokończ
29 lis 22:04