jak
piotr: jak obliczyć granicę lewo i prawostronną
29 lis 21:06
'Leszek: | | sin (kx) | |
Skorzystaj z faktu : lim |
| = 1 , dla x → 0 |
| | kx | |
Dla x> 0 , lim f(x) = 1
Dla x<0 , lim f(x) = −1
29 lis 21:09
29 lis 21:12
'Leszek: Tak !, ale w drugim zapisie powinno byc x→0+
29 lis 21:14
piotr: a takie
mogę zrobić tak?
| | xarctg1x | | 1 | | 1 | |
lim x→0 |
| * |
| = x*1* |
| =1? |
| | 1x | | x | | x | |
29 lis 21:18
'Leszek: Dla x→0 , wyrazenie arctg(1/x) → π/2
29 lis 21:23
Adamm: 'Leszek, granice jednostronne są różne
29 lis 21:24
'Leszek: Tak wiem ,ale chcialem pokazac , ze to nie jest (→1)
Niech @Piotr sam policzy granice !
29 lis 21:28
29 lis 21:39
'Leszek: Kolego @Piotrze , Adamm na to zwrocil uwage ,
mianowicie dla x→ 0+ , lim arctg (1/x) → arctg (+∞) → π/2
Dla x→ 0− , arctg(1/x) → arctg (−∞) → −π/2
Pisze troche na skroty ,bo korzystam z komorki !
29 lis 21:46
piotr: | | 1 | | 1 | |
ale wzór funkcji to xarctg |
| a nie arctg |
| |
| | x | | x | |
29 lis 21:48
'Leszek: kolego @Piotrze ,
lim ( x* arctg(1/x))= [ 0−*(−π/2) ] = 0 dla x → 0−
29 lis 21:53
piotr: aa tak,
dzięki za pomoc
29 lis 22:14