Trygonometria
Bartek: Punkt P(√6+√2/4 ; √6−√2/4) leży na ramieniu końcowym kąta 15stopni. Oblisz sin alfa i
cos alfa
jeżeli:
a)alfa=165 stopni
czy mógłby ktoś wytłumaczyć jak zabrać się do tego zadania?
29 lis 20:49
iteRacj@:

skorzystaj ze wzorów redukcyjnych dla funkcji sinus i cosinus
sin α = sin (180
o − α) sin 165
o = sin (180
o − 165
o)
sin 165
o = sin15
o
cos 165
o = −cos15
o
a najpierw oblicz wartości sinus i cosinusa dla kąta 15
o,
korzystając z wartosci współrzędnych pkt P i definicji sin α i cos α
29 lis 21:16
iteRacj@:
wstaw współrzedne punktu P
oblicz r np. z tw.Pitagorasa
29 lis 21:21
Eta:

r
2=x
2+y
2=....................... =1 ⇒ r=1
i dalej jak podał ten co ma iter ..Rację
29 lis 21:23
Eta:
Sorry za wcinanie się
29 lis 21:24
iteRacj@:
29 lis 21:24