Czy istnieje granica funkcji f w punkcie x=7
edziaa: Czy istnieje granica funkcji f w punkcie x = 7 (jezeli tak to wyznacz ją, jeżeli nie to
uzasadnij dlaczego) gdzie:
{ 3x − 8 gdy x<7
f(x) { 14 gdy x=7
{ x + 8 gdy x>7
29 lis 20:47
Maciess: limn→7− (3x−8)=limn→7+ (x+8)=14 wtedy będzie granica
29 lis 20:59
edziaa: aha, czyli, że nie istnieje?
29 lis 21:22
iteRacj@:
żeby sprawdzić istnienie granicy w punkcie, obliczamy granice jednostronne i sprawdzamy,
czy są równe
a to czy granice jednostronne w punkcie są równe sobie i równe wartości funkcji w tym punkcie,
sprawdzamy, żeby ustalić, czy funkcja jest w tym punkcie ciągła
tutaj tylko granice jednostronne sprawdzamy, są różne
granica w x=7 nie istnieje
29 lis 22:21