Rozwiąż nierówność
Natalii867: Proszę o pomoc z wytłumaczeniem w rozwiązywaniu tej nierówności.
29 lis 20:40
'Leszek: Po pomnozeniu stronami przez ( x+1)2 i x≠−1
(5−x)(x+1) ≥ 0⇒ x ε (−1 , 5)
29 lis 20:45
Żela: Przede wszystkim najpierw dziedzina:
x–1≠0
x≠1
D:x∊R\{1}
Teraz można przystąpić do zadania. Ponieważ nie wiadomo, czy mianownik jest dodatni, czy ujemny
(co zmieniłoby znak nierówności), nie można po prostu pomnożyć stronami.
Za to wiadomo, że jeżeli iloraz jest większy/równy 0, to iloczyn również będzie.
Stąd:
(5–x)(x+1) ≥ 0
5x–x2+5–x ≥ 0
–x2+4x+5 ≥ 0
x2–4x–5 ≤ 0
Δ=42+4•5=36=62
x=–1 lub x=5
Nierówność ma być mniejsza/równa 0, więc:
x∊<–1;5>
Lecz przy ostatecznym wyniku należy uwzględnić dziedzinę:
x∊<–1;1)∪(1;5>
29 lis 20:55
Żela: Edit:
D:x∊R\{–1}
Stąd ostateczny wynik powinien być:
x∊(–1;5>
29 lis 20:57
Stach:
masło maślane
(5 − x)(x + 1) = x2 − 4x + 5 = (5 − x)(x + 1), x = 5 lub x = −1 (widać przecież od razu)
29 lis 20:57
Natalii867: Dziękuję bardzo !
29 lis 20:58
Stach:
| 5 − x | |
| ≥ 0 ⇔ −(x − 5)(x + 1) ≥ 0 dla x∊R\{−1} |
| x + 1 | |
x ∊ (−1, 5>
29 lis 21:00