wartość bezwzględna
Ilona: Wartość bezwzględna −własność:
|p+q| = |p| + |q|
Korzystając z powyższej własności, wykaż, że dla dowolnych liczb a,b,c zachodzi nierówność
trójkąta:
|a−b| <= |a−c| +|c−b|
Interpretacja tego wzoru: odległość między a i b jest mniejsza od sumy odległości między
a i c oraz c i b
<= to znak nierówności − mniejsze, równe
29 lis 20:28
Adamm: podstaw
p=a−c, q=c−b
29 lis 20:31
Ilona: |p| + |q| = |a−c| + |c−b| = a−c+c−b = a−b = |a−b|
to wystarczające?
29 lis 20:39
Ilona: coś mi tu nie pasuje bo nie użyto w ogóle |p−q|
29 lis 20:46
PW:
Zaczynasz od własności
|p+q| = |p| + |q|,
która jest na ogół fałszywa. Jak więc chcesz coś udowodnić korzystając z fałszywego założenia?
29 lis 20:58
Ilona: eh źle napisałam tę własność... powinno być:
|p+q| <= |p| +|q|
29 lis 21:01
PW: ha, ha. To co radził Adamm?
29 lis 21:04