Prosze o pomoc
Ambitna maturzystka#nowa: √36 − 24x + 4x2 + |x − 3|
Przez
√9 − 6x + x2
To sie rowna 3 dla x roznego od 3, prosze o pomoc
29 lis 20:10
Eta:
√36−24x+4x2=
√(2x−6)2 = |2x−6|=2|x−3|
√9−6x+x2=
√(x−3)2=|x−3|
Równanie przybiera postać:
| 2|x−3|+|x−3| | |
| =3 dla x≠3 |
| |x−3| | |
3=3 −−− równanie tożsamościowe
Odp: x∊R \ {3}
29 lis 20:22
Ambitna maturzystka#nowa: Dziekuje bardzo 🤗
29 lis 20:29
Eta: Witamy nową maturzystkę

Zapoznaj się z pisownią na naszym forum
Po lewej stronie "kliknij po więcej przykładów" masz instrukcję
Nam będzie wtedy łatwo odczytać treść zadań
Powodzenia i ....
29 lis 20:34