Zadanie
Hampton: Wyznacz liczbe m, tak aby proste o rownaniach y=(2m−1)x i y=(5−m)?x+7 byly rownolegle.
Wystarczy, jak ktos wyjasni jak to rozwiazac, poda jakis sposob. Dalej sobie poradze

Bo nie
wiem jak sie za to zabrac...
1 lut 14:08
hesia:
podstawowa własność
proste są równoległe , gdy mają takie same wsp. kierunkowe
k: y= a1x +b1 p: y= a2x +b2
k || p <=> a1=a2
a1= 2m−1 a2 = 5−m
porównaj je i wyznacz "m"
1 lut 14:16
Hampton: Ok, dzieki wielkie
1 lut 14:18
hesia: 
i zapamiętaj .......
1 lut 14:19