Rownanie
Kacper: Zagadka.
Jak to rozwiązać najszybciej ?
|x2−2x|−|x−2|=|x2−x|
Czekam na pomysły.
29 lis 18:13
pablo: do programu wrzuc
29 lis 18:14
Kacper:
Na klasowce podaj wynik z programu ?
29 lis 18:17
Eta:
x=1
29 lis 18:18
Kacper: Pomyłka powinno być
|x2+2x|−|x−2|=|x2−x|
29 lis 18:30
Kacper:
Nikt nie ma pomysłu ?
29 lis 18:44
Eta:
Kacper
sprawdź czy dobrze przepisałeś równanie
29 lis 18:54
Kacper:
Tak jest ok. Wynik jest z pierwiastkiem z 5.
A podobno nauczycielka mówiła dzieciakom że da się to szybko z własności bo jak będą robić
przedziałami to nie zdążą na klasówce.
I albo ja czegoś nie wiem, albo nie widzę magicznego sposobu na to.
29 lis 18:59
pablo: x = 1/2 (√5 − 1)
29 lis 19:09
pablo: najpewniej mowila BZDURY
29 lis 19:10
Eta:
|x|*|x+2|−|x−2|=|x|*|x−1|
i w trzech przedziałach
(−
∞, −2) −−−−−−−−− brak rozwiązań
<−2,0) −−−−−−−−−− brak
| | √5−1 | |
<0,1) ..... x2+x−1=0 x= |
| |
| | 2 | |
<1,
∞) −−−−−−−− brak
29 lis 19:42
Eta: Można było od razu przedziałami ( tylko o jeden mniej
niż kombinować
29 lis 19:44
29 lis 19:46
Kacper:
Nadal sporo roboty
29 lis 19:57
Eta:
tak Adamm ...... literówka
29 lis 20:11
Maciess: Fajnie by było gdyby był prostszy sposób niz przedziały

Faktycznie zawsze długo schodzi
29 lis 20:24