Czy jest podprzestrzenią
Kamil: Czy W={(x,y,z)∊R
3 :3x+y=0 2y−z=0 } jest podprzestrzenią przestrzeni R
3
Robię to tak
(0,0,0)∊W więc W≠∅
W
1=(x
1,y
1,z
1)
W
2=(x
2,y
2,z
2)
αW
1+βW
2=(αx
1+βx
2,αy
1+βy
2,αz
1+βz
2)
αW
1+βW
2∊W ⇔
| ⎧ | 3(αx1+βx2)+(αy1+βy2)=0 | |
| ⎩ | 2(αy1+βy2)−(αz1+βz2)=0 |
|
3(αx
1+βx
2)+(αy
1+βy
2)=2(αy
1+βy
2)−(αz
1+βz
2)
3(αx
1+βx
2)−(αy
1+βy
2)+(αz
1+βz
2)=0
wiemy że 2y−z=0 więc z=2y czyli
3(αx
1+βx
2)−(αy
1+βy
2)+2(αy
1+βy
2)=0
3(αx
1+βx
2)+(αy
1+βy
2)=0 wiemy że 3x+y=0 więc
0=0
Czyli W jest podprzestrzenią R
3.
Co o tym sądzicie? dla mnie to nowość totalna, jakaś abstrakcja. Jest jakiś błąd?
29 lis 18:06
Kamil: W={(x,y,z)∊R3 :3x+y=0 2y−z=0 }
pomiędzy równaniami jest literka "i"
29 lis 18:07
jc:
(x,y,z), (x',y',z') ∊ W
⇒
3x+y = 0, 2y−z=0
3x'+y' = 0, 2y'−z'=0
⇒
a(3x+y) + b(3x'+y')= 0
a(2y−z) + b(2y'−z')=0
⇒
3(ax+bx') + (ay+by') = 0
2(ay+by') − (az+bz') = 0
⇒
a(x,y,z) + b(x',y',z') ∊ W
29 lis 18:23