pochodna, największa wartość funkcji
Zdolna: Proszę o pomoc i rozwiązanie tego zadania (nie jedynie wskazówki).
Wyznacz największą i najmniejszą wartość funkcji w podanym przedziale:
x∊<−1,3>
f(x)=1/5x5 − x4 + 4/3x3 − 1
policzyłam pochodną:
f'*(x) = x4 −4x3 +4x2 = x2(x−2)2
war. istnienia ekstremum − f'(x)=0 ⇔ x=0 v x=2
Niestety dalej mi nie wychodzi poprawnie.
29 lis 17:34
Bogdan:
a co dalej obliczałaś?
29 lis 18:10
Sqrti: Teraz obliczasz
f(−1) = −3,5(3)
f(0) = −1
f(2) = 0,0(6)
f(3) = 2,6
fmin = −3,5(3)
fmax = 2,6
29 lis 18:10
Bogdan:
a po co obliczać f(0) i f(2) ?
29 lis 18:14
Zdolna: Mogę tak po prostu wziąć dwie wartości skrajne z przedziału?...
29 lis 18:15
Zdolna: A okej, rozumiem, z wykresu funkcji wynika, ze w tym przedziale na jego krancach będą ekstrema,
zgzgadza się?
29 lis 18:17
Bogdan:
Czy tu są ekstrema?
29 lis 18:23
Sqrti: Racja, w x=0 i x=2 nie ma ekstremum. Mój błąd.
29 lis 18:28
Zdolna: Właśnie dlaczego nie ma ich w 0 oraz 2 skoro f(0)=0 i f(2)=0 ?
29 lis 18:34
Bogdan:
jaki jest warunek wystarczający (dostateczny) istnienia ekstremum?
29 lis 18:42
Zdolna: f'(x)=0
29 lis 18:46
Zdolna: to jest bodajże konieczny, nie znam dostatecznego
29 lis 18:46
Bogdan:
to poszukaj w notatkach
29 lis 19:00
Bogdan:
jesteś przecież
Zdolna, na pewno znajdziesz
29 lis 19:18
Zdolna: Nie mieliśmy na lekcji

help
29 lis 20:33
Maciess: Warunek wystarczający jeśli wykres pochodnej zmienia znak przy miejscu zerowym. Narysuj wykres
i od razu to zobaczysz
29 lis 20:39