matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
lalala:
1
lim przy x→
∞
xsin
x
29 lis 16:57
Janek191:
1
sin
x
f(x) =
1
x
więc lim f(x) = 1 x→
∞
29 lis 16:59
lalala:
1
a dlaczego przez
x
29 lis 17:08
lalala:
?
29 lis 17:16
Jerzy:
sinx
Bo korzystamy z granicy lim
x→0
= 1
x
29 lis 18:01
lalala:
ale tam dazy do
∞
29 lis 18:02
Janek191:
1
x →
∞
to
→ 0
x
29 lis 18:04
lalala:
to ja juz nie rozumiem
29 lis 18:07
Janek191:
1
sin y
y =
to lim
= 1
x
y
y→0
29 lis 18:17