Voyager1: Pochodna funkcji złożonej (
czerwony − f. zewnętrzna,
niebieski − f. wewnętrzna)
(
f(g(x
)))'=
f'(g(x
))g'(x
)
Dla 3 funkcji
(
f(g(h(x
))))'=
=
f'(g(h(x
)))(g(h(x
)))'=
=f'(g(h(x)))(
g(h(x
)))'=
=f'(g(h(x)))
g'(h(x
))h'(x
)
Dla większej liczby funkcji podobnie − iloczyn pochodnych każdej funkcji ze wstawionym tym co
było w środku.
W tym przypadku
f(x)=e
x f'(x)=e
x
| | 1 | | 1 | | −e1/ln(x) | |
(e1/ln(x))'=e1/ln(x)(− |
| )( |
| )= |
| , |
| | ln2(x) | | x | | xln2(x) | |
gdzie ln
2(x)=(ln(x))
2