Do wykresu funkcji
Luthrien: Do wykresu funkcji kwadratowej f(x)=ax
2+bx+c należą punkty (−4;0) (0;4) (2;0)
a)oblicz wartości współczynników liczbowych a,b,c
b)oblicz współrzędne wierzchołka paraboli będącej wykresem funkcji f
c)zapisz wzór funkcji f w postaci kanonicznej
Zaczynając od rysunku... Te punkty leżą na wykresie paraboli czy jak?
Bardzo proszę o pomoc
29 lis 16:43
Stach:
y = ax2 + bx + c podstawiaj
29 lis 16:44
Stach:
albo postać iloczynowa, bo masz 2 miejsca zerowe
29 lis 16:45
jc:
(a) f(x)=−(x+4)(x−2)/2, wymnóż i będziesz miał współczynniki.
(b) (−1, f(−1))
(c) −2 f(x) = (x+4)(x−2) = x2 +2x −8 = (x+1)2 − 9
29 lis 16:49
Luthrien: Nie czaje jak obliczyć to a, b, c

+jak wygląda ta parabola względem tych punktów? Przechodzi przez nie?
Byłabym wdzięczna za rysunek.
29 lis 17:19
jc: Wiesz, że masz dwa pierwiastki: −4, 2.
Dlatego f(x) = a(x+4)(x−2).
Wiesz, że f(0) = 4. a*4*(−2) = 4. Stąd a=−1/2.
29 lis 17:26
jc: Tak, przechodzi.
29 lis 17:26
Luthrien: Aaa, dobra, te pierwiastki rozumiem i postać iloczynową ale dalej zastanawiam się jak
zostało wyznaczone to a. Widzę, że podstawiamy miejsca zerowe i tworzymy równanie...
Ale skąd to? : // Nie wpadłabym na takie coś
29 lis 17:39
Luthrien: Ogarnęłam już. Dziękuję wszystkim

D
29 lis 18:05