Potęgowanie liczb zespolonych
Robson: Cześć, możecie mnie pokierować jak rozwiązać do końca to zadanie? Chodzi o potęgowanie liczb
zespolonych metodą Moivre'a.
(1 + √5i)19
Na początku liczę moduł.
|z| = √12 + √52 = √1 + 5 = √6
Wtedy:
cos = 1√6 = √66, sin = √5√6 = √306
W tym momencie zatrzymuję się, bo trzeba wartości tych funkcji wyciągnąć z tablicy
trygonometrycznej, ale ona nie zawiera nietypowych wartości. Czy w ogóle już się pogubiłem?
29 lis 15:41
Mila:
Z tym przykładem jest problem, bo argumentu nie można dokładnie wyznaczyć.
Miałeś taki przykład, czy to wynik z wcześniejszych obliczeń?
29 lis 16:28
Mila:
argument liczby zespolonej
29 lis 16:33
Robson: Uczę się dopiero tego (studia semestr 1), chciałem poćwiczyć sobie trochę i wymyśliłem taki
przykład,
wszystko jest ok dopóki jak w tym przypadku niema dziwnych wartości.
Nie przerabiałem jeszcze funkcji cyklometrycznych (albo nie pamiętam tego w liceum).
No i trochę teraz obawiam się, że jak trafi się taki przykład na kolokwium, to będzie kaszanka
29 lis 16:42
jc: Nie trafi się, chyba że przez pomyłkę.
Twoja potęga = 512*(2927*√5 i − 47767)
(oczywiście poprosiłem komputer o policzenie)
29 lis 16:51
Robson: Bardzo dziękuję, uspokoiło mnie to
29 lis 16:54