matematykaszkolna.pl
Potęgowanie liczb zespolonych Robson: Cześć, możecie mnie pokierować jak rozwiązać do końca to zadanie? Chodzi o potęgowanie liczb zespolonych metodą Moivre'a. (1 + 5i)19 Na początku liczę moduł. |z| = 12 + 52 = 1 + 5 = 6 Wtedy: cos = 16 = 66, sin = 56 = 306 W tym momencie zatrzymuję się, bo trzeba wartości tych funkcji wyciągnąć z tablicy trygonometrycznej, ale ona nie zawiera nietypowych wartości. Czy w ogóle już się pogubiłem?
29 lis 15:41
Mila: Z tym przykładem jest problem, bo argumentu nie można dokładnie wyznaczyć. Miałeś taki przykład, czy to wynik z wcześniejszych obliczeń?
29 lis 16:28
Mila: argument liczby zespolonej
 5 
φ=arctg(

)=arctg(5)
 1 
29 lis 16:33
Robson: Uczę się dopiero tego (studia semestr 1), chciałem poćwiczyć sobie trochę i wymyśliłem taki przykład, wszystko jest ok dopóki jak w tym przypadku niema dziwnych wartości. Nie przerabiałem jeszcze funkcji cyklometrycznych (albo nie pamiętam tego w liceum). No i trochę teraz obawiam się, że jak trafi się taki przykład na kolokwium, to będzie kaszanka emotka
29 lis 16:42
jc: Nie trafi się, chyba że przez pomyłkę. Twoja potęga = 512*(2927*5 i − 47767) (oczywiście poprosiłem komputer o policzenie)
29 lis 16:51
Robson: Bardzo dziękuję, uspokoiło mnie to emotka
29 lis 16:54