trójkąt
mat18: W trójkącie prostokątnym ABC z wierzchołka kąta prostego poprowadzono odcinekCD
tak,że trójkąt ADC jest równoboczny
Wiedząc,że obwód trójkąta ABC jest równy 12 oblicz pole trójkąta ABC
29 lis 14:00
Eta:
Rysunek zrobiony?
29 lis 14:02
mat18:
tak, ale dalej nie mam pomysłu
pomożesz
29 lis 14:03
ax:
29 lis 14:12
Benny: Jeśli ADC jest równoboczny to jaki będzie BCD?
29 lis 14:14
Stach:

b = a
√3
29 lis 14:17
Eta:
| | |AC|*|BC| | | a2√3 | |
P(ABC)= |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
Obwód trójkąta ABC :
L=3a+a
√3=12 ⇒ [a(3+
√3)]
2 =144 ⇒ a
2(12+6
√3)=144 /:6
a
2(2+
√3)=24 /*(2−
√3)
29 lis 14:18
Benny:
29 lis 14:21
Eta:
29 lis 14:21
mat18:
Dzięki
ale odpowiedź jest taka P=24√3−36
29 lis 14:27
mat18:
Jasne

Dzięki jeszcze raz
29 lis 14:29