Rozłóż na czynniki wielomian
Rinne: Witam. Mam pewien kłopot przy zadaniu:
Rozłóż na czynniki wielomian: x
3+x
2+4x+64
Rozwiązałam je następująco:
x
3+x
2+4x+64=(x
3+16)+x(x+4)=(x+4)(x
2−4x+16)+x(x+4)=(x+4)(x
2−4x+16+x)=(x+4)(x
2−3x+16)
Jednakże w odpowiedzi jest wynik x
2(x+2)
2
Kombinowałam, aby może jakoś spróbować z
(x+4)(x
2−4x+16+x)=(x+4)[(x
2+x)−4(x+4)=(x+4)(x
2+x−4)]
Będę bardzo wdzięczna za pomoc!
29 lis 12:53
Jerzy:
Przecież: x2(x+2)2 ≠ x3 + x2 + 4x + 64
29 lis 12:58
Benny: Wynik z odpowiedzi jest zły
29 lis 13:00
Jerzy:
Twoje rozwiązanie jest prawidłowe !
29 lis 13:00
Rinne: A, czyli w porządku. Dzięki!
29 lis 13:02
Eta:
W(−4) = −64+16−16+64=0
1 1 4 64
− 4 −4 12 −64
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1 −3 16 0
W(x)=(x+4)(x2−3x+16) Δ<0
29 lis 13:05
Eta:
@Rinne
Wkradł się chochlik
(x3+64)+x(x+4)=..............
29 lis 13:12