Dodawanie ułamków z sumą pierwiastków w mianowniku
Mambałaga: 1/(√1+√2) + 1/(√2+√3)... i tak dodajemu ułamki przez pierwiastek z 3 + pierwiastek z 4
i tak do 1 przez pierwiastek z 99 + pierwiastek ze 100
I wiem że był na to jakiś wzór ale nie pamiętam jaki czy ktoś mógłby mi go przypomnieć ?
29 lis 12:53
29 lis 12:54
kochanus_niepospolitus:
| | √n+1 − √n | |
każdy ten ułamek mnożymy przez * |
| gdzie n = 1,2,3,4,5,.... |
| | √n+1 − √n | |
| | 1 | | 1 | | √2 − √1 | |
i tak : |
| = |
| * |
| = √2 − √1 |
| | √1 + √2 | | √1+√2 | | √2 − √1 | |
| 1 | | 1 | | √3 − √2 | |
| = |
| * |
| = √3 − √2 |
| √2 + √3 | | √2+√3 | | √3 − √2 | |
.... itd.
W efekcie suma ta będzie równa =
√100 −
√1 = 10 − 1 = 9
29 lis 12:56
Mambałaga: Dzięki
29 lis 13:10