matematykaszkolna.pl
Liczby zespolone janek: Mam pytanie odnośnie liczb zespolonych, może podam konkretny przykład, żeby było wiadomo, o co dokładnie mi chodzi. 4(−2+3i)4=−2+3i, jest to jedna z liczb należących do zbioru tych pierwiastków. Dlaczego nie nakładamy tutaj wartości bezwzględnej? Jeżeli byśmy ją nałożyli to wyszłoby |−2+3i|=13? Co jest nieprawdą?
29 lis 12:11
Adamm: 4(−2+3i)4≠−2+3i −2+3i∊4(−2+3i)4
29 lis 12:11
janek: No tak, rzeczywiście, ale dlaczego tam się ta wartość bezwzględna nie pojawia? :c
29 lis 12:13
Adamm: 22={−2, 2} tutaj też nie mamy wartości bezwzględnej pierwiastki parzyste (rzeczywiste) z liczb rzeczywistych dodatnich są dodatnie, tak się przyjęło to nie ma żadnej analogii do liczb zespolonych, po prostu wyrzuć to ze swojej głowy
29 lis 12:17
janek: No dobrze, dziękuję za szybką odpowiedź emotka Po prostu lubię tą matematykę i chcę ją rozumieć, jak mam jakiekolwiek wątpliwości to staram się je jak najszybciej rozwiać, ale teraz widzę, że to z wartością bezwzględną rzeczywiście nie ma do końca sensu
29 lis 12:20
Adamm: jak będziesz miał czas, to możesz przejrzeć sobie początek tej książki http://matwbn-old.icm.edu.pl/kstresc.php?tom=13&wyd=10&jez=en masz tam od początku wszystko wyjaśnione w tym pierwiastki, logarytmy, funkcje potęgowe
29 lis 12:27
janek: Dzięki emotka
29 lis 12:33