Liczby zespolone
janek: Mam pytanie odnośnie liczb zespolonych, może podam konkretny przykład, żeby było wiadomo, o co
dokładnie mi chodzi. 4√(−2+3i)4=−2+3i, jest to jedna z liczb należących do zbioru tych
pierwiastków. Dlaczego nie nakładamy tutaj wartości bezwzględnej?
Jeżeli byśmy ją nałożyli to wyszłoby |−2+3i|=√13? Co jest nieprawdą?
29 lis 12:11
Adamm: 4√(−2+3i)4≠−2+3i
−2+3i∊4√(−2+3i)4
29 lis 12:11
janek: No tak, rzeczywiście, ale dlaczego tam się ta wartość bezwzględna nie pojawia? :c
29 lis 12:13
Adamm: √22={−2, 2}
tutaj też nie mamy wartości bezwzględnej
pierwiastki parzyste (rzeczywiste) z liczb rzeczywistych dodatnich są dodatnie,
tak się przyjęło
to nie ma żadnej analogii do liczb zespolonych, po prostu wyrzuć to ze swojej głowy
29 lis 12:17
janek: No dobrze, dziękuję za szybką odpowiedź

Po prostu lubię tą matematykę i chcę ją rozumieć,
jak mam jakiekolwiek wątpliwości to staram się je jak najszybciej rozwiać, ale teraz widzę, że
to z wartością bezwzględną rzeczywiście nie ma do końca sensu
29 lis 12:20
29 lis 12:27
janek: Dzięki
29 lis 12:33