prawdopodobieństwo
Michał: Ze zbioru licz {1,2,3,...,17} losujemy kolejno dwa razy po jednej liczbie bez zwracania. Oblicz
prawdopodobieństwo otrzymania pary liczb, których iloczyn jest parzysty, jeżeli wiadomo, że
suma wylosowanych liczb jest parzysta.
29 lis 11:54
kochanus_niepospolitus:
| | 8*7 | | 7 | |
P(A) = |
| = |
| |
| | 8*7 + 9*8 | | 16 | |
29 lis 11:56
Hajtowy:
|Ω| = 17*16 = 272
Teraz przypadki

A −otrzymano parę liczb, których iloczyn jest parzysty
B − otrzymano parę liczb, których suma jest parzysta
P(A/B)=P(A∩B) / P(B)
IA∩BI = 8*7 (wylosowano 2 parzyste)
IBI= 8*7+ 9*8 = 8*(7+9) = 8*16 (wylosowano 2 parzyste lub dwie nieparzyste)
29 lis 12:03
Hajtowy: kochanus niepospolitus
29 lis 12:03