równanie liniowe
Andrzei: (4x−3)(4x+3)−(x+1)
2=15(x−2)
2−10−2x
Odpowiedź z książki = 1, moja = 2.
Z góry dzięki
29 lis 11:42
Hajtowy:
Moja odp: x=1
29 lis 11:49
Hajtowy:
Po przemnożeniu mamy postać:
15x2 − 2x − 10 = 15x2 − 62x +50
60x = 60
x = 1
29 lis 11:50
Hajtowy:
Rozpisane:
16x
2 + 12x − 12x − 9 − (x
2+2x+1) = 15(x
2−4x+4)−10−2x
16x
2 − 9 − x
2 − 2x − 1 = 15x
2 − 60x + 60 − 10 − 2x
15x
2 − 2x − 10 = 15x
2 − 62x + 50
60x = 60
x=1
Nie mam co do tego wątpliwości

Odp: x=1
29 lis 11:53
Andrzei: źle przeliczyłem prawą stronę równania. Dzięki za wyjaśnienie
29 lis 11:56
Rena: Proszę o pomoc. Logarytmy o różnych podstawach. 2log2 1+log3 81=
30 lis 11:22