Ekstrema funkcji
Gosc123: Jak wyznaczyc ekstrema funkcji y=(x+1)4(2−x)5 ?
29 lis 11:35
Jerzy:
Zacznij od pochodnej i poszukaj jej miejsc zerowych.
29 lis 11:46
Gosc123: Chodzi mi raczej o obliczenia, bo jak zrobic to wiem, tylko nie jestem pewny czy dobrze licze
29 lis 11:51
Jerzy:
Pokaż jak liczysz pochodną.
29 lis 11:51
Hajtowy:
Pochodna banał

f'(x) = −(x−2)
5(1+x)
4
29 lis 11:55
Adamm: o jest na pewno źle
pochodna jest wielomianem stopnia 8
29 lis 11:58
Gosc123: y=4(x+1)3(2−x)5+(x+1)4[5(2−x)4]
29 lis 11:58
Adamm: Gosc123
brakuje minusa
29 lis 11:59
Jerzy:
f'(x) = 4(x+1)3(2−x)5 − 5(x+1)4(2−x)4
Teraz przekształć do postaci iloczynowej.
29 lis 12:00
Gosc123: W ktorym miejscu?
29 lis 12:01
Jerzy:
Wyłacz: (x+1)3(2−x)4
29 lis 12:01
Jerzy:
Przecież masz pochodną : (−x)' = − 1
29 lis 12:02
Gosc123: Dzieki
29 lis 12:03