matematykaszkolna.pl
liczby niewymierne klementynaaa: A jak mam wykazac, ze liczba 310 jest niewymierna? : (
29 lis 01:09
Adamm: W(x)=x3−10 nie ma pierwiastków wymiernych
29 lis 01:16
klementynaaa: Ale to ja musze zrobic z tym p/q raczej : (
29 lis 01:19
PW: Tak samo jak poprzednio. Założenie: lczby p i q są względnie pierwsze. Przypuśćmy, że
 p 
(1) 310 =

.
 q 
Po podniesieniu stronami do potęgi trzeciej otrzymamy
 p3 
10 =

.
 q3 
(2) 10q3=p3 Jeżeli w rozkładzie na czynniki pierwsze lewej strony jest tylko jedna "2", to (3) p3=2k dla pewnej liczby naturalnej k, która nie ma w rozkładzie liczby 2. Jest to niemożliwe − prawa strona (3) miałaby w rozkładzie tylko jedną "2", zaś lewa − wcale lub co najmniej trzy. Jeżeli w rozkładzie na czynniki pierwsze lewej strony (2) jest więcej niż jedna "2", czyli q=2m dla pewnej liczby naturalnej m, to otrzymujemy sprzeczność z założeniami odnośnie p i q − zarówno q jak i p miałyby w rozkładach na czynniki pierwsze czynnik "2", a więc liczby p i q nie byłyby względnie pierwsze. Wykazana sprzeczność oznacza, że przypuszczenie (1) było fałszywe, czyli liczba 310 nie jest wymierna.
29 lis 10:54
klementynaaa: PW: A mogę skorzystac z tego, że p/q jest ulamkiem nieskracalnym i wtedy: q3=100k3 zamiast z tego rozkładu? : )
1 gru 12:35
PW: Nie rozumiem skąd q3=100k3. Jeżeli chcemy wymieniać poglądy, to musimy przyjąć te same oznaczenia.
1 gru 12:42
Adamm: twierdzenie: Jeżeli liczba naturalna jest m−tą potęgą liczby wymiernej, to jest też m−tą potęgą liczby naturalnej (dla naturalnych m). dowód: Załóżmy, że liczba naturalna n jest m−tą potęgą liczby wymiernej p/q. Możemy tu oczywiście założyć, że q jest liczbą naturalną i że liczby p i q są względnie pierwsze. Skoro n=(p/q)m, to nqm=pm, skąd q|pm wobec twierdzenia 5 (Liczba dzieląca iloczyn dwóch liczb i pierwsza względem jednego z czynników jest dzielnikiem drugiego czynnika.) i uwagi, że (p, q)=1, jest to możliwe tylko w razie q=1, skąd n=pm. c. b. d. o. − dowód W. Sierpiński wniosek: pierwiastek m−tego stopnia z liczby naturalnej, która nie jest m−tą potęgą liczby naturalnej, jest liczbą niewymierną. kolejne potęgi 3 stopnia 1, 8, 27, i coraz większe 10 nie jest potęgą 3 stopnia, zatem 310 jest niewymierne
1 gru 13:21
to ja!!!!!!!!!!!!: 10q3=p3, wiec p3 jest podzielne przez 10, czyli p jest podzielne przez 10 wiec p=10k (10k)3=10q3 1000k3=10q3 q3=100k3 , zatem q3 jest podzielne przez 100, czyli q jest podzielne przez 100 wiec p/q jest ulamkiem skracalnym, co jest sprzeczne z zalozeniem, bo p/q ma byc ulamkiem nieskracalnym, czym udowodnilismy niewymiernosc liczby pierwiastek z 10 stopnia 3 moze tak byc ? : )
1 gru 16:32
1 gru 16:33
PW: Te wykrzykniki to z zachwytu nad sobą? Oba dowody są w gruncie rzeczy takie same. Nie jest istotne, o którym czynniku mówimy − o liczbie 10, czy o liczbie 2.
2 gru 14:05
to ja: W życiu, to nie z zachwytu nad sobą... Po prostu wyszedł taki pseudonim. I dziękuję za pomoc. : )
2 gru 16:26