Uzasadnij, ze rownanie: 97x^10-x+1=0 nie ma rozwiazan wymiernych.
PODRABIACZ: Uzasadnij, ze rownanie: 97x10−x+1=0 nie ma rozwiazan wymiernych.
29 lis 01:06
Adamm: rozwiązanie musi być dodatnie (dlaczego?)
rozwiązanie musi spełniać 0<x<1 (tw. o pierwiastkach wymiernych, x≠1)
czyli
97x10+1−x>0 sprzeczność
29 lis 01:19
klementynaaa: 97x10−x+1=0 tak powinno byc
29 lis 23:27
Mila:
No tak, zgubiłam 97.
97− liczba pierwsza.
W(1)=97−1+1≠0
W(−1)=97+1+1≠0
| | 1 | | 1 | | 1 | |
W( |
| )=97*( |
| )10− |
| +1≠0 |
| | 97 | | 97 | | 97 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
W(− |
| )=97*(− |
| )10+ |
| +1≠0⇔ |
| | 97 | | 97 | | 97 | |
brak pierwiastków wymiernych
30 lis 00:02